Borůvky
z jižních čech
"...přírodní potravina, která
vám prospívá..."

O borůvkách

Brusnice borůvka, latinským názvem Vaccinium myrtillus L. není třeba dlouze představovat, její plody u nás bezesporu patří mezi nejoblíbenější ovoce z volné přírody. Keříky brusnice borůvky najdeme především v jehličnatých lesích, kde často tvoří mohutné porosty dorůstající až do půlmetrové výšky. Borůvky, plody tmavě modré barvy, dozrávají v období června, července a srpna ( ve vyšších polohách vždy později ), a právě v tomto období je tedy ten správný čas vyrazit do lesa a přinést si domů co největší zásobu tohoto koncentrovaného elixíru zdraví a svěžesti.

Jaké léčivé látky najdeme v borůvkách?

Borůvky překvapí obsahem zdraví prospěšných látek. Známé jsou hlavně svou bohatostí na vitamin C, který posiluje náš imunitní systém a působí jako prevence a lék nemocí z nachlazení, infekčních a jiných onemocnění. Borůvky jsou ale také jedním z nejlepších přírodních zdrojů silných antioxidantů ( karoten, antokyan, pterostilben ), tříslovin ( tanin ) a mají též vysoký obsah železa a dalších bioaktivních látek.  

Léčivé účinky borůvek

Neobvykle vysoký obsah antioxidantů ( včetně vitaminu C ) působí v našem těle jako ochrana před volnými radikály, viry a bakteriemi. Borůvky jsou tedy skvělou prevencí mnoha nemocí. Mají schopnost zlepšovat a udržovat náš zrak, což prokázaly i odborné vědecké výzkumy. Jejich častá konzumace je účinnou prevencí šerosleposti.

Čerstvé, sušené, mražené i jinak konzervované borůvky jsou tím pravým lékem při všech respiračních onemocněních, pomáhají léčit chřipku, angínu, bronchitidu, rýmu a jiná infekční a zánětlivá onemocnění sliznic.
Borůvky se už po mnoho generací používají jako léčebný prostředek při střevních potížích, kolikách či průjmu.

Blahodárný účinek mají i na ledviny a močové cesty, čistí je a pomáhají léčit případné infekce v této oblasti. Působí mírně močopudně, zbavují tělo škodlivin a zlepšují funkci lymfatického systému.
Ozdravný účinek mají též na prostatu, hovoří se o nich dokonce jako o přírodní prevenci rakoviny prostaty, ale i v souvislosti s prevencí mnohých jiných typů rakoviny.


Borůvky jsou ideální potravinou a lékem pro diabetiky. V nich obsažené látky snižují hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Lidé trpící cukrovkou mají často problémy se zrakem, hlavně v pokročilém věku, i zde jim mohou borůvky posloužit jako přírodní lék pro udržení dobrého vidění. U diabetiků je samozřejmě nejvhodnější konzumace borůvek bez přidání cukru, nebo s použitím vhodného alternativního sladidla.
 
Listy brusnice borůvky mají velice podobné účinky jako plody. Sklízíme je počátkem léta a sušíme pro pozdější užití. Čaj z těchto listů je vhodný jak při střevních a žaludečních potížích, tak za účelem mírného snižování hladiny cholesterolu a cukru  v krvi. Má také příznivý vliv na ledviny a močové cesty, které čistí a dezinfikuje.

Čaj z borůvkového listí:

2 čajové lžičky suchých listů zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut odstát, slijeme přes sítko a popíjíme během dne.

Jak správně skladovat, nakupovat a zpracovávat borůvky?

Borůvky jsou ovocem určeným k rychlé konzumaci, po natrhání je uchováváme v lednici nanejvýš dva dny, při delším skladování měknou a jsou náchylné k plesnivění. Pokud borůvky kupujeme v obchodě či u pouličního prodejce, vždy si ověříme, jestli nejsou příliš měkké, také stříbřité ojínění plodů je známkou jejich čerstvosti. Borůvky lze zpracovávat na mnoho způsobů. Čerstvé je můžeme konzumovat buď samotné, nebo rozmačkané s cukrem a smetanou, tradičně jsou také oblíbené na kynuté knedlíky nebo palačinky, hodí se do ovocných koktejlů, salátů, nebo na osvěžující zmrzlinový pohár. Vynikající jsou i borůvkové marmelády a džemy, které mohou být pak zdravou snídaní po celý následující rok. Borůvky se hodí ke zmražení a dají se i sušit. Velké oblibě se u nás těší i moučníky a koláče s borůvkami.

Borůvky jsou bezesporu jedním z biologicky nejhodnotnějších darů našich lesů, jsou chuťově nezaměnitelné a navíc jsou pro své blahodárné účinky velice vyhledávaným ovocem.

Použitá literatura: Léčba ovocem a zeleninou

(c) 2010 Copyright Lukáš a Jana Nechanických, Všechna práva vyhrazena.